Založ si blog

Predvolebná manipulácia

S manipuláciou zo strany médií sa stretávame každý deň, bez toho či si to uvedomujeme alebo nie. Média disponujú obrovskou silou ovládať ľudskú myseľ a určovať čo je všeobecne považované za správne a spoločensky akceptovateľné. Mediálni pracovníci upravujú správy zámerne do určitej podoby a nenápadne nám chcú vsugerovať čo si máme o danej veci myslieť.

Mediálna manipulácia má rôzne podoby. Mnohé taktiky sú len ťažko rozpoznateľné a nie vždy je možné ich odhaliť. K manipulácii publika dochádza v týchto dňoch najmä na internete a najhorúcejšou témou sú voľby. Preto som sa zamerala na predvolebnú manipuláciu médií s voličmi.

Zo všetkých médií dnes počúvame, aké dôležité je ísť voliť. Lebo Slovensko. Lebo národ. Lebo Európa. Každé médium nám predkladá milión dôvodov, prečo sa zúčastniť volieb. No očividným dôvodom, prečo tak veľmi propagujú voľby je fakt, že každé médium vlastní určitá finančná skupina, ktorá v ňom presadzuje svoje záujmy. Tieto finančné skupiny sú úzko prepojené s vládnymi kruhmi a politickými stranami. Všimnite si predsa, ako médiá nadržiavajú určitým stranám, zatiaľ čo iné ani nespomenú, voči niektorým sa dokonca otvorene stavajú.

Medzi najznámejšie manipulatívne techniky médií patrí nálepkovanie. Ide o ovplyvňovanie vnímania prezentovanej správy tým, že udalosť, jav či osobu vopred onálepkujú určitým, zvyčajne hanlivým, pomenovaním. Recipienti tak ihneď ľahko určia či je osoba dobrá alebo zlá, či je udalosť pozitívna alebo negatívna. S touto metódou sa často stretávame pri vyjadrovaní médií na adresu politickej strany ĽSNS. Kotleba doslova schytáva mediálne nálepkovanie zo všetkých strán. Označujú ho za extrémistu, neonacistu či fašistu, pričom mnohí ľudia ani len netušia čo tieto pojmy znamenajú. Rôzne nálepky však prischli aj iným zástupcom politických strán. Predseda strany SMER – sociálna demokracia býva označovaný ako Ficová bábka. Predsedu Slovenskej národnej strany volajú posmešne Kapitán Danko. Trubana a Beblavého z PS- SPOLU označujú za liberálnych fašistov. Média sa doslova predbiehajú v tom, kto použije horšiu nálepku.

Do predvolebnej manipulácie s voličmi sa zapájajú aj veľké vydavateľstvá. Len prednedávnom odmietlo vydavateľstvo News and Media Holding vydať inzerciu Matovičovej strany OĽANO. Vydavateľstvo chcelo vymazať tretí odsek článku, v ktorom sa hovorí o tom, že na Slovensku vládnu ľudia, ktorí vydali kľúčové inštitúcie štátu do rúk mafii a dovolili vytunelovať zo zdravotníctva 400 miliónov eur. Zaujímavosťou je, že toto vydavateľstvo z časti vlastní finančná skupina Penta, ktorá sa v zdravotníctve angažuje už dlhé roky a je vlastníkom celej siete súkromných nemocníc, lekární i zdravotnej poisťovne Dôvera. Nečudo, že Penta odmietla zverejniť Matovičov inzerát, keďže sa proti nej prednedávnom otvorene postavil. V rámci boja proti korupcii sa vybral na Cyprus, kde táto finančná spoločnosť sídli, a poukázal na to, kde skončilo 400 miliónov eur ukradnutých zo slovenského zdravotníctva. Šéfka printového portfólia News and Media Holding sa vyjadrila nasledovne: ,,Vzhľadom na to, že zadávateľ odmietol odstrániť časť inzerátu, ktoré boli v rozpore s obchodnými podmienkami vydavateľstva, tak sme takýto inzerát nemohli zverejniť. Inzerát nesmie obsahovať hrubo zavádzajúce a lživé tvrdenia.“ Hnutie OĽANO však tvrdí, že ide o cenzúru a ovplyvňovanie parlamentných volieb skupinou oligarchov.

Predvolebné zavádzanie voličov médiami sa prejavuje aj nevyváženosťou podávaných informácii. Nevyváženosť možno najlepšie pozorovať pri predvolebných diskusiách. Médiá by správne mali dať rovnaký priestor všetkým zástupcom strán, čo aj naoko robia priradením rovnakého času každému z politikov, ktorý sa diskusie zúčastní. No tým sa férovosť médií končí. Moderátori, ktorých úlohou je viesť a usmerňovať diskusiu, sa neraz okato prikláňajú k určitým stranám. Vidno to najmä pri formulácii otázok a skákaní do reči jednotlivým diskutujúcim. Jedného účastníka diskusie vypočujú, iného ani len nenechajú dohovoriť. Takéto správanie znižuje objektivitu a celkovú výpovednú hodnotu diskusie. Nemožno predsa vyjadriť vlastný názor, keď do diskusie neustále vstupuje moderátor a vnáša tam svoj subjektívny postoj.

Za manipulatívne možno považovať aj predvolebné prieskumy. Voličom sú prezentované percentuálne zisky politických strán, pričom sa však nezamýšľajú nad tým, ako boli  údaje získané. Dané štatistiky nemožno považovať za hodnoverné, keďže údaje boli získané len od malého počtu respondentov (zvyčajne 1000 ľudí) a výber politických strán bol značne obmedzený. Líder hnutia Socialisti Eduard Chmelár tvrdí, na základe reakcií ľudí, ktorí ho oslovili s touto skúsenosťou,  že  v telefónnych prieskumoch sú ľuďom na výber  ponúkané   len určité strany a ostatné strany, tak ako aj tá jeho, v podstate nemajú žiadnu šancu  v prieskumoch uspieť. Rovnaké to je aj pri zisťovaní kvality programov jednotlivých strán. Prieskumové agentúry si vyberajú určitý počet strán, zvyčajne tie najsilnejšie, a porovnávajú ich programy, pričom slabšie strany nemajú takmer žiadnu šancu presadiť sa. Takéto správanie mediálnych inštitúcií možno označiť za vynechávanie faktov a poskytovanie neúplných informácii, čo je považované za jednu z najčastejších metód manipulácie s publikom.

Je normálne, že v dnešnej mediálnej spoločnosti sa bežný človek ľahko stráca a podľahne  nátlaku či manipulácii. Dôležité je kriticky uvažovať nad predkladanými informáciami a tvoriť si vlastné názory, nie len nezmyselne zdieľať rôzne dezinformácie, predkladané médiami. Ak ešte stále neviete koho idete voliť, je dobré naštudovať si programy jednotlivých politických strán a najmä, hľadieť na činy a nenechať sa zlákať sladkými nereálnymi sľubmi.

 

 

 

 

 

 

Sila médií v dnešnej spoločnosti

03.04.2020

Informácie sa na nás sypú zo všetkých strán. Z titulnej strany novín na nás kričia tváre politikov, z rádia sa ozývajú hlasy známych osobností, presadzujúce určité vyhradené názory. V televízii a na internete sa opakuje ten istý scenár. Informácie sú šírené vo veľkej miere masovokomunikačnými prostriedkami a médiami. Človek sa im nevyhne, aj keby neviem ako veľmi [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 8277x
Priemerná čítanosť článkov: 4139x

Autor blogu

Kategórie